Het is misschien wel de minst bekende subsidie in Dalfsen. De afkoppelsubsidie. Afkoppelen doe je met aanhangers, tijdens bergbeklimmen maar ook met water.
In dit geval wordt hemelwater bedoeld. Want heb je als inwoner van Dalfsen je regenpijpen aangesloten op een vuilwater of gemengd riool, dan kun je subsidie krijgen om die daar af te halen. Afkoppelen zogezegd.
Maar waarom is dat nou zó belangrijk, dat de gemeente er geld voor over heeft?
In dit artikel vertellen water- en klimaat ambtenaar Bert Rozendaal en als aquitisch ecoloog opgeleide wethouder Ruud van Leeuwen over het belang van afkoppelen.
Wie: Ruud van Leeuwen en Bert Rozendaal
Beroep: Ruud: wethouder met water in zijn portefuille. Bert is vakambtenaar water en klimaat.
Leeftijd: Ruud is 61. Bert is 45.
Dalfsen: Ruud sinds 1992. Bert woont sinds 2003 in Oudleusen,
Waarom Dalfsen: Ruud: "als je vrouw uit de auto stapt en zegt, dit is het, dan weet je het wel". Bert: "Je weet pas wat je mist als je even een tijd bent weggeweest".
Passies: Ruud is al sinds 1977 een bevlogen imker. Bert loopt warm voor alles dat met jeugdvoetbal te maken heeft.
“In nieuwe of heringerichte wijken is scheiden van water al jaren de standaard”, zegt Bert Rozendaal. “Daar ligt een buis voor vuilwater en een infiltratie rioolbuis voor hemelwater van wegen en daken in de straat. Maar in veel straten en wijken van de Dalfser dorpen loopt in de straat maar één rioolbuis, een zogenaamd gemengd riool. Water van het dak, uit de wasmachine, vaatwasser, toilet, spoelbak...allemaal in één buis“, zegt Bert. “Toch is dat niet meer van deze tijd”, vult Ruud aan. “We hebben als gemeente een taak om bij te dragen aan een duurzame toekomst. We scheiden ons afval, maar nog niet overal ons afvalwater”, zegt Bert. “Regenwater is eigenlijk heel schoon. Je kunt er van alles mee, zoals de was draaien en de wc doorspoelen. In Suriname is het zelf zó schoon dat het ook meteen douche en drinkwater is”, vervolgt Ruud. “Maar we doen dat allemaal niet omdat ons drinkwater zo goedkoop is”.
“In een gemengd riool gaat al het water naar de rioolwaterzuivering, kilometers verderop. Daarnaast verharden we steeds meer onze tuinen”, zegt Bert. “Een groot gedeelte van de druppels die valt, stroomt snel af naar het riool, en uiteindelijk naar de zuivering. Dat is niet zoals het hoort”, zegt Ruud. “Water komt niet zómaar uit de kraan. Wat uit de grond komt, moet er wel eerst in. De kringloop van water gaat altijd maar door, maar door deze te onderbreken verdroogt de bodem langzaam. Het is ontzettend belangrijk om hemelwater zoveel mogelijk te houden waar het valt. Anders verdroogt de bodem in de loop der jaren. Daar hebben toekomstige generaties helemaal niets aan.”
Een mooi voorbeeld van water vasthouden waar het valt is natuurlijk de wadi langs de rondweg bij Gerner Marke. Je kunt er wandelen, maar als het heel hard of langdurig regent verzamelt het water dat niet zo snel kan infiltreren zich daar. Er staat dan een paar dagen water. Dat verdwijnt vanzelf weer in de bodem. Ook de speeltuin naast het gemeentehuis is een mooi voorbeeld. “De hoofdfunctie van het gebied is waterberging, maar omdat dat niet zo vaak voorkomt, kan er prima een speelplaats in staan”, zegt Bert. “We merken dat inwoners van Dalfsen, maar zelfs collega’s er aan moeten wennen.” Op Dalfsennet (klik hier) stond afgelopen zomer meerdere malen een bericht ‘of de gemeente wel goed nagedacht had over de plek van de speelplaats’. “Er is juist heel goed over nagedacht en we zien ook dat met name de kinderen er flink van genieten. In de toekomst zal deze wadi zelfs nog vaker vollopen omdat ook de nieuwbouw van het Waterfront er op aangesloten zal worden. “Even wennen aan de nieuwe manieren van inrichten dus” geeft Bert aan.
Met alleen de regenpijp doorzagen ben je er niet. Er moet wel iets meer gebeuren wil je in aanmerking komen voor subsidie. “Ten eerste moet je in een wijk of straat wonen waar nog geen waterberging (wadi), hemelwater- of infiltratieriool ligt”, geeft Bert aan. Daarnaast moet je een duidelijk plan opstellen zodat de gemeente kan toetsen of de subsidie goed terecht komt. Waar gaat het water heen? Een zitkuil, een grindkoffer, kratjes onder de grond of naar een verlaging in de tuin bijvoorbeeld.
Een voorbeeld:
• Je hebt een woonhuis of bedrijf met een grondoppervlakte van 100m2
• De gemeente schrijft standaard een berging van 20mm neerslag per m2 voor.
• De bergingsruimte moet dan zijn 100m2 x 0.02m = 2m3
• Per afgekoppelde vierkante meter ontvang je €8,-. In dit voorbeeld is de subsidie 8x100= €800,- netto.
Kratjes, een grote kuil of een grindkoffer komen niet vanzelf in de grond. “Je kunt de werkzaamheden laten uitvoeren, maar het is relatief eenvoudig dus zelf doen is zeker een optie”, zegt Bert. “Wie een beetje handig is en slim omgaat met de ruimte kan subsidiegeld overhouden”.
Rioolwater zuiveren is een belangrijke taak van het waterschap. Dat gebeurt door de waterzuivering. Maar rioolwater dat vermengd is met veel regenwater is lastiger te zuiveren. De zuivering functioneert namelijk het best met water van constante kwaliteit. In de toekomst zal door klimaatverandering meer neerslag in korte tijd vallen en daarom hanteert zij dezelfde visie als de gemeente. Het waterschap denk nu ook na hoe zij kunnen bijdragen aan afkoppelen. “Door af te koppelen en te zorgen dat hemelwater niet meer in riool terecht komt, hoeft een zuivering niet of minder uit te breiden”, zegt Bert. “Dat scheelt veel geld en is in ons aller belang. Daarnaast hoeven wij als gemeente al dat water niet te verpompen. Dat scheelt veel energie en uitgaven aan pompen”.
Ruud van Leeuwen: “Onze bodem verdroogt stukje bij beetje en dat brengt de drinkwatervoorziening van onze kinderen en kleinkinderen in gevaar. De bodem zuivert het regenwater tot prachtig schoon drinkwater. Dat gebeurt gratis en daar komt geen waterzuivering aan te pas. Laten we zorgen dat dat zo blijft en dat ook onze kinderen begrijpen dat de druppel die uit de hemel valt, de bodem in gaat op de plek waar hij valt.”
Bert Rozendaal: “Het gaat vooral om bewustwording van onze omgeving. Dat gebeurt al met energie, groen, maar dat mag zeker ook met water. Die extra euro die we investeren in de subsidie is natuurlijk mooi meegenomen voor de slimme afkoppelaar, maar daar moet het in de basis niet om draaien. Nogmaals, we willen bijdragen aan een duurzame toekomst en daar hoort het veilig stellen van toekomstig drinkwater zeker bij!”
Wil je meer weten over de subsidieverordening, kijk dan via deze link op de site van de gemeente Dalfsen.
Plaats een bericht