De werkgroep Bewust Wonen van Groen Gebogen is een samenwerking aangegaan met Buurkracht, een kosteloos en niet commercieel initiatief van Enexis Holding N.V. Het doel is om wijken in Dalfsen energiezuiniger te maken door gezamenlijk met de bewoners in een wijk acties te organiseren. Op 18 juni 2015 besluit de werkgroep om te beginnen in de wijk Pleijendal. Inmiddels is het werkterrein uitgebreid. Vanaf oktober 2016 zijn wij tevens actief in Polhaar-Oost. Hieronder lees je precies wat er allemaal wordt gedaan:
Buurkracht werkt met buurtteams. Het buurtteam voor Pleijendal bestaat uit leden van Groen Gebogen. Marjel Das, Yvonne te Woerd, Thijs Mosterman, Jeroen Holterman, Janneke Dijkhof, Henk Luning, Jan Nijman en Ali Kamphuis trekken samen de kar voor deze wijk. Zij zijn binnen Groen Gebogen tevens lid van de werkgroep 'Bewust Wonen'.
Ruim 50 buurtbewoners hebben wij mogen ontvangen in het Gruthuuske tijdens de informatie avond voor Polhaar-Oost. Na uitleg van een energie adviseur en een leverancier van zonnepanelen werden er direct diverse offertes aangevraagd.
Al met al een geslaagde avond waar wij de komende maanden een vervolg aan gaan geven met warmtebeeldanalyses om nog duidelijker in beeld te brengen waarom maatregelen nemen in sommige situaties noodzakelijk is!
Deze week zijn wij beide buurten in gegaan. Zowel in Pleyendal als Polhaar-oost hebben wij zonnebloemborden geplaatst bij woningen waar zonnepanelen op liggen. Op deze borden staat de energie per jaar die deze bewoners behalen met hun zonnepanelen.
Vanavond zitten wij bij elkaar om de bewonersavond voor Polhaar-oost voor te bereiden. Deze vind plaatst op 24 oktober in 't Gruthuuske.
Om goed voor de dag te komen bij de start van Polhaar-oost zijn wij als buurtteam vanavond op de gevoelige plaat vastgelegd door een fotograaf van Buurkracht.
Deze beelden die op kenmerkende lokaties in de wijk zijn gemaakt worden gebruikt in de media die wij verspreiden.
Het was een gezellig gebeuren, mogelijk heeft u er een glimp van opgevangen en ziet u ons binnenkort op uw deurmat liggen.
De eerste vergaderingen na de vakanties hebben wij inmiddels weer achter de rug. Wij werken toe naar de start van een nieuw Buurkracht avontuur in de wijk Polhaar-Oost. Waar wij vanuit de werkgroep Bewust Wonen in Pleijendal in eerste instantie de kar zelf trokken, hebben wij bij aanvang voor de nieuwe wijk direct ingezet op het uitbreiden van het projectteam. Inmiddels hebben zich een aantal bewoners uit de wijk gemeld om ons te ondersteunen. Deze buurtcontacten zorgen ervoor dat de drempel laag is om in contact met ons te treden.
Een aantal Buurkracht teams uit West-Overijssel kwamen samen in het Gruthuuske om elkaar te ontmoeten en ideeën uit te wisselen.
Uit onderzoek van Buurkracht blijkt dat mannen en vrouwen samen beslissen over energiebesparende maatregelen. Begrippen als: ‘zonde om energie te verspillen’, ‘hoe doet een ander dat?’ en ‘wat kost het?’ zijn doorslaggevende argumenten voor de vrouw om over te gaan op energiebesparende maatregelen.
Na dit intro gingen we aan de slag met een aantal thema’s.
Hoe maak je mensen bewust van hun energieverbruik? Hoe bereik je mensen die wel geïnteresseerd zijn maar nog niet gereageerd hebben? Voorkom dat mensen bij duurzaam niet gelijk aan duur denken. Is doe-het-zelven geen goede oplossing?
In een creatieve sessie kwamen deze thema’s aan de orde en werden ze gevisualiseerd door een paar sneltekenaars. Dat leverde veel tips en ideeën op waarmee de buurtteams weer een flinke stap verder kunnen zetten.
Deze maand start het isoleren van een aantal woningen in deze wijk. Vanmorgen 13 mei ’16 om half 8 staat de bedrijfsauto al voor de deur van Wim. De mannen beginnen achter en in een mum van tijd zijn de gaten geboord en kan het vullen beginnen. Aan de hand van de druk(meter) kan men zien of er genoeg korrels in de muur zijn gekomen. Zo gaan ze alle gaten langs en daarna worden ze weer gevoegd.
Wat is hier allemaal aan vooraf gegaan?
De buurman komt bij Wim met de vraag of hij ook mee wil doen met het isoleren van de woning. Op dat moment komt het niet goed uit, maar het blijft wel hangen. Een poosje later gaat de werkgroep Bewust Wonen van de vereniging Groen Gebogen ism Buurkracht in deze wijk van start met energiebesparende maatregelen. Bij een aantal woningen wordt een woningschouw gedaan. Ook bij deze woning. Intussen organiseert de werkgroep Bewust Wonen een aantal bijeenkomsten in het Gruthuuske. Ook Wim bezoekt deze avonden en laat zijn eerste gedachte om de vloer te isoleren vallen naar aanleiding van hetgeen hij op deze avonden hoort. Als begin kiest hij voor de spouwmuurisolatie en neemt niet de duurste, maar ook niet de goedkoopste isolatievorm.
Om de mannen van dienst te zijn, haalt Wim alvast de roosters achter onder het raam weg.
Vanmorgen is de klus tot volle tevredenheid geklaard. En zoals een eigenaar van een woning hoort te doen, gebeurt het allemaal onder het toeziend oog van Wim!
Het geselecteerde isolatiebedrijf gaat aan de slag met de eerste woning in Pleijendal. Deze wordt voorzien van spouwmuurisolatie.
De offertes hebben geleid tot de eerste woning in Pleijendal die wordt voorzien van zonnepanelen!
Henk Kasper, energieadviseur, geeft voorlichting over de warmtebeelden die met een infraroodcamera van een aantal woningen zijn gemaakt.
Een aantal bewoners van Pleijendal heeft zich opgegeven voor een scan van hun woning.
Op enkele ochtenden zijn leden van het buurtteam de wijk in gegaan voor het maken van deze infraroodscans.
Verschillende offertes zijn aangevraagd voor een aantal isolatiemaatregelen en voor zonnepanelen. Op deze avond krijgen de bewoners informatie over de werkwijze en de punten waarop de offertes zijn beoordeeld. Op basis daarvan zijn bedrijven geselecteerd. Bewoners kunnen zich vervolgens opgeven voor persoonlijke offertes door de geselecteerde bedrijven. Ook kunnen bewoners zich opgeven voor een infrarood scan van hun woning.
Twee dozen met apparatuur voor het meten van het stroomverbruik van elektrische apparaten zijn beschikbaar gesteld door Buurkracht om uit te lenen aan bewoners van Pleijendal. Daar is flink gebruik van gemaakt.
Lars van der Vegt houdt een inspirerend verhaal over een nageïsoleerde woning in Pleijendal. Wat komt daar allemaal bij kijken. Vervolgens onderzoeken de bewoners samen met het buurtteam offerte trajecten voor isolerende maatregelen en voor het plaatsen van zonnepanelen. Welke zaken vinden de buurtbewoners belangrijk bij het beoordelen van offertes? Werkgroep Bewust Wonen gaat de bewoners helpen met het aanvragen van offertes.
Buurtbewoners krijgen op deze avond informatie over de plannen en de aanpak van het buurtteam (leden werkgroep Groen Gebogen). Vóór deze bijeenkomst zijn vier woningen in Pleijendal energetisch onderzocht en zijn voorstellen gedaan voor besparingsmaatregelen. De aanwezige wijkbewoners vullen een lijst in waarop zij hun belangstelling aangeven.