LinkedIn Facebook Twitter Groen Gebogen Groen Gebogen LinkedIn Facebook Twitter Paradijsvogels Experts Voorvechters Groenezaak Aanpakkers Straatpraat Groentjes Groenekijk Paradijsvogels Experts Voorvechters Groenezaak Aanpakkers Straatpraat Groentjes Groenekijk





“Maar mijn man is toch echt voor mij alleen!”


De 'deeleconomie' is groeiende. Als je de tijdschriften mag geloven zou je zelfs kunnen zeggen dat ze floreert. Met als belangrijkste credo 'delen is het nieuwe hebben' komen steeds meer mensen tot de ontdekking dat je niet alles in huis hoeft te hebben, maar dat die onbekende buurman het misschien wel voor je heeft. Tijd om eens te kijken of deze groene gedachte ook leeft in Dalfsen. We plaatsten een oproep op Peerby. Het is één van vele deel-apps waarmee je aan andere gebruikers in je omgeving kunt vragen of ze bijvoorbeeld een kruiwagen voor je te leen hebben. Met de oproep 'Tijd voor een interview voor Groen Gebogen over delen' kregen we al binnen een dag contact met Leontien.

Wie: Leontien Rijs-Hommels
Leeftijd: 43 jaar
Beroep: ZZP'er van een startend bedrijf, medeoprichtster van Stichting Visscher en Hommels
Dalfsen: sinds 8 jaar
Waarom Dalfsen: Vanuit onze oude woonplaats Rosmalen zochten we een plek dicht bij onze roots en familie in het oosten. Het is hier groen en de mentaliteit spreekt ons aan.
Passie: mensen, kamperen, geocachen, zingen en creatief bezig zijn.



“Hier, neem maar mee”. Het is bij ons nog steeds heel normaal.




Samen spelen, samen delen


Als Leontien breed lachend de deur opendoet is er nieuwsgierigheid, maar ook een beetje spanning van haar gezicht af te lezen. Een interview over delen, met haar, in haar eigen huis. Terwijl ze licht onwennig en handenwrijvend plaatsneemt op haar eigen stoel, maken we kennis. Na het serveren van de thee op de grote eetkamertafel is van die spanning echter niets meer te merken.
“Ik ontdekte Peerby tijdens een workshop ”, vertelt Leontien. “Ik merkte daar dat je met de nieuwe digitale middelen heel makkelijk iets aan je omgeving kunt vragen wat je zelf niet hebt en dus ook niet hoeft te kopen. Dát spreekt me ontzettend aan, ik houd daarvan! Daarnaast vind ik dat iedereen, naast spullen, iets te bieden heeft. Ik probeer mijn kinderen ook mee te nemen in die gedachte. Samen spelen, samen delen is daarin belangrijk. In ons eigen gezin vroeger kreeg ik dat al mee. Mijn oma deed het ook al: “Hier, neem maar mee”. Het is bij ons nog steeds heel normaal en in de familie delen we alles. De caravan, kleding, de auto maar vooral ook tijd. Dat is net zo belangrijk!”

“Maar mijn man is toch echt voor mij alleen!” Zwolle



“De generaties daarna zijn er ook nog. We delen de wereld met z'n allen”.




We delen de wereld met z'n allen


Leontien is opgeleid als bioloog en het gaat haar vaak aan het hart als ze ziet hoe we met z'n allen omgaan met onze omgeving. “Het is van het grootste belang dat we zuinig zijn met die omgeving. De generaties daarna zijn er ook nog. We delen de wereld met z'n allen. Daarom vind ik gezondheid zo belangrijk. Met mijn werk draag ik daaraan bij. Gezonde mensen zijn veerkrachtig en kunnen het leven aan. Een organisatie die zich richt op gezondheid heeft gelukkiger medewerkers, minder verzuim, hogere productiviteit en flexibiliteit”.
Ze zou graag zien dat mensen in het algemeen, maar ook vooral gemeenten anders gaan kijken naar het thema gezondheid. “Als je gezondheid voorop stelt, maak je automatisch keuzes die duurzamer zijn”.



“Mijn gezin deel ik niet. Daar ligt toch wel de grens”.




Die naaimachine is slechts een middel


Nippend van haar kop thee denkt ze even na als we haar vragen wat het delen haar zoal brengt.
“Als je deelt, krijg je contacten. Een hele andere manier van contact. Je deelt ten eerste al dezelfde gedachte. Die naaimachine of die barbecue is eigenlijk maar een middel tot dat contact, althans voor mij. Zie het als een sociaal bindmiddel. Meer spullen maakt je niet tevreden, maar dat contact wel. We hebben zoveel, dus we kunnen ook veel delen”.
Leontien heeft ook ons artikel over de Yurt bewoners gelezen. Zo las ze dat de bewoners praktisch alles verkochten wat ze hadden en met minimale middelen in die Yurt gingen wonen. “Die gedachte intrigeert me. We zijn zelf ook wel van het kamperen met zo weinig mogelijk luxe, maar in het dagelijks leven ligt dat anders. De apparaten die we hebben ondersteunen de manier van leven zoals wij die op dit moment wensen”.

“Via de Peerby app heb ik nog niet zoveel gedeeld, echter reageer ik altijd wel netjes dat ik iets niet heb dat wordt gevraagd. Maar in principe wil ik alles wel delen. Mensen mogen onze auto lenen, ons gereedschap en zelfs het huis als ik op vakantie ben. Kunnen ze mooi voor de dieren zorgen! Maar mijn gezin deel ik niet, daar ligt de grens. Mijn man is voor mij”, zegt ze lachend.

“Maar mijn man is toch echt voor mij alleen!” Zwolle “Maar mijn man is toch echt voor mij alleen!” Zwolle




Geven en delen maakt gelukkiger


Al pratende blijkt dat Leontien de wegen in de 'deelwereld' aardig kent. Zo is ze op de hoogte van 'thuisafgehaald' waar je je teveel gekookte eten aanbiedt of waar je een maaltijd van een ander vindt. Ook het delen van boeken uit een openbare boekenkast kent ze. Het idee is simpel: je zet er een boek in dat je met plezier hebt gelezen en je haalt er één uit dat je interesseert. “Ik zou zo zo'n kast in de tuin zetten", vervolgt ze.“ Tijdens een treinreis heb ik ook wel eens een uitgelezen boek doelbewust laten liggen. Ik gooi gewoon het liefst niets weg maar ik maak er liever anderen blij mee. Hoewel ik ook ervaren heb dat ik niet gelukkig word van mensen die iets krijgen en er dan op terugkomen omdat ze het toch niet helemaal goed vinden. Dat is aan mij niet besteed”.
Van geven en delen wordt je blij en gelukkiger, zo blijkt uit menig onderzoek. En dat is ook voor Leontien bekende taal. “ Het is een manier om bewuster en duurzamer te leven en dat is weer goed voor je gezondheid!”



“Iedereen verdient wat mij betreft een goede start en een eerlijke kans”.




Een goede start en eerlijke kans


Terwijl haar man binnenkomt en één van de kinderen voorzichtig om de deur kijkt vragen we Leontien of zij wel eens ziet dat het oneerlijk verdeeld is in haar omgeving.
“Ja”, zegt ze stellig. “De maatschappij vraagt tegenwoordig zo veel meer van mensen dan vroeger. Daardoor vallen meer mensen buiten de boot. Mensen met bijvoorbeeld schulden of een verbroken relatie hebben nauwelijks een goede plek om even bij te komen, om na te denken en weer te worden wie ze waren. Helaas hebben ook veel jongeren niet dezelfde kans om zich goed te ontwikkelen tot een stevige volwassene. Iedereen verdient wat mij betreft een goede start en een eerlijke kans”.

“Maar mijn man is toch echt voor mij alleen!” Zwolle




We delen zelfs met de kippen!


Leontien en haar man kopen bewust en kijken daarbij of ze het echt wel nodig hebben. Spullen die ze niet meer nodig hebben gaan naar de kringloop. “We hebben wel eens het idee dat bij tijden de halve voorraad in die winkel van ons is”. Ondertussen klinkt er vanuit de huiskamer een lach van haar man, waarin herkenning te bespeuren is. “We scheiden daarnaast netjes ons afval en gooien minimaal weg. We delen ons groenafval zelfs met de kippen! ”
Toch was het 15 jaar geleden wel iets anders in huize Rijs. Met name baby- en kinderspullen, daar kon de familie achteraf gezien wel met veel minder toe. “Je wilt het beste voor je kind”, gaat ze verder. “De hele babymarkt is er één van emotie aankopen. Je wilt natuurlijk net als iedereen het beste voor je kind. Als je realistisch terugkijkt, dan zie je dat je eigenlijk met veel minder spullen had gekund. We kochten teveel en hadden zeker veel meer kunnen lenen”.



“Delen? Probeer het gewoon, het is zo leuk!”




Probeer het gewoon!


Over de vraag wat haar boodschap voor Dalfsen zou zijn wat betreft lenen hoeft ze niet lang na te denken. “Oh dat is niet zo moeilijk”, zegt ze, terwijl ze enthousiast iets opveert uit haar stoel. “Probeer het gewoon, het is zo leuk! Kijk maar gewoon eens wat het je oplevert, zoals dit gesprek. Zoals ik al zei, die naaimachine is slechts een middel. Je houdt er vaak leuke contacten aan over en het geeft je een goed gevoel!”

“Maar mijn man is toch echt voor mij alleen!” Zwolle



Peerby is een veelgebruikte en één van vele deel-apps in Nederland. Je installeert de app en de rest gaat vanzelf. Via de app vraag je wat jij wilt lenen en de app gaat bij andere gebruikers in de directe omgeving vragen of ze het voor je te leen hebben. Zoals Leontien zegt: “probeer het gewoon”. Klik op wat je zoekt en misschien heb je snel contact......



Plaats een bericht



CAPTCHA Image
Reload Image






 

Plaats een bericht



CAPTCHA Image
Reload Image