Op de fiets naar Dries staat aan de oostelijke hemel een regenboog in de lucht. Hij eindigt ergens in de bomen, waarachter een eindje verder de natuurboerderij moet staan. Maar de bekende pot met goud is daar zeker niet te vinden, zo zal later in het gesprek met voorzitter Dries Visser gauw duidelijk worden.
Stichting Natuurboerderij Dalfsen, zoals de officiële naam is, bestaat al sinds 1996. Toen na 8 jaar trekken, duwen en lobbyen bijna de stekker uit de stichting werd getrokken kwam er grond vrij en vanaf dat moment ging het snel. Met gemeentelijke, Europese en provinciale gelden kwam in 2004 de droom van de stichting uit. Een eigen kinderboerderij; 'Lindehoeve'. Zonder ‘De’ graag...
Wie: Dries Visser
Leeftijd: 67 jaar
Beroep: Gepensioneerd milieu-ambtenaar
Dalfsen: al 35 jaar
Waarom Dalfsen: "Ik kreeg werk als milieu-ambtenaar bij de gemeente, toen zijn we direct verhuisd ".
Passie: "dieren en natuur, kleinkinderen, knutselen met een stuk hout".
“We wilden een kinderboerderij in Dalfsen. Da’s alles”, zegt Dries. “Uiteindelijk was het oud burgemeester Leo Elfers die ons de prikkel gaf om eens met een zorgpartij te gaan praten. Dat is uiteindelijk zorginstelling Philadelphia geworden. Ze hebben een vaste plek binnen het gebeuren met werk en dagbesteding voor cliënten”.
De stichting staat op 4 pijlers; sociaal/cultureel, recreatie, therapeutisch en educatie. "Die educatieve pijler was destijds de belangrijkste, maar helaas het minst uit de verf gekomen" geeft Dries aan.
Nog 3 jaar, dan wordt hij 70. "Dan is het echt gebeurd, dan stop ik ermee", zegt Dries resoluut. “Ik maak me natuurlijk wel eens zorgen over de handjes die we tekort komen. Er is veel te doen op allerlei gebieden. En al die gebieden hebben mensen nodig.” Dries is zelfbenoemd manusje van alles bij Lindehoeve en zijn kracht is tegelijkertijd ook de kwetsbaarheid van de stichting. “Voor wat ik doe moeten er eigenlijk wel 3 mensen lopen. Ik heb mezelf nog 3 jaar gegeven en in die tijd kan ik nieuwe gezichten heel veel leren. We doen heel veel met subsidies, want zelf hebben we nauwelijks een nagel om aan de kont te krabben. Dus frisse ideeën, leuke initiatieven en een netwerk……kom maar op en ga je gang!” zegt hij enthousiast.
Op termijn –binnen 3 jaar- zal er een nieuwe voorzitter gevraagd worden. “En die hoeft niet net als ik nu óók de dieren te voeren, de bezoekers te verwelkomen en zaken te repareren en te bouwen. Ik kom van de boerderij, knutsel graag met een stukje hout en heb de tijd. Een nieuwe voorzitter moet zich vooral richten op de richting van de club. En enige affiniteit met bouwkunde en financiën is wel prettig, maar geen pré”, vult Dries aan.
Er is natuurlijk veel meer te doen dan alleen een bestuur vormen. Voor andere zaken zijn ook hard mensen nodig. “Mensen willen steeds minder tegenwoordig helaas, ze hebben het al zo druk. Maar ik merk ook wel dat veel mensen het zwaarder zien dan het is. We zoeken bijvoorbeeld ook gastheren/gastvrouwen. Als we er een paar bij hebben, heb je niet meer dan één zaterdag – of zondagmiddag in de maand een rol in het ontvangen van de gasten, een praatje maken, eventueel een rondleiding doen en het voeren van de dieren. Schoonmaakwerk is niet aan de orde, dat doen o.a de cliënten van philadelpia op maandag t/m vrijdag. Vrijwilligerswerk voor slechts 4 uurtjes per maand werk van de maand in een leuke omgeving daar zoeken wij mensen voor.”
Het hebben van dieren op de natuurboerderij vraagt natuurlijk wel meer dan alleen af en toe een worteltje, hooi of fruit. “Als er iemand is die echt geïnteresseerd is in het verzorgen van de dieren, en dan bedoel ik voor minstens 4 jaar ofzo een dag in de week, dan krijgt hij of zij van ons een officiële cursus dierverzorging in Barneveld. Het moet iemand zijn die ook gewoon wil ontwormen, injecteren en hoeven wil kappen. ”
Het gehele plaatje van deze natuurboerderij is veel werk en kost veel geld. Dat beetje water door de wc is niet zo duur, maar hij moet ook worden schoongemaakt. Zo opgeteld is Lindehoeve jaarlijks een flinke som kwijt aan schoonmaak en andere noodzakelijk onderhoud van het gehele project. “Maar we doen natuurlijk met vrijwilligers wat we kunnen. Appels plukken en er sap van laten persen, snoeien, schilderen en timmeren. Elke 2e zaterdag in de maand hebben we een klusdag. Wie kan en wil helpen is van harte welkom!” geeft Dries nogmaals aan.
“We hebben ook heel veel leskisten voor scholen en clubs met kinderen. Als er iemand is die daar eens in wil duiken om te zien hoe we dat weer hoger op de agenda krijgen, graag” Hij doelt daarmee op de onderontwikkelde poot ‘educatie’ bij de boerderij. “Scholen draaien tegenwoordig alleen nog warm voor kant en klare pakketten. En dat snap ik wel. Daar moeten we echt meer aandacht aan geven”.
Als we Dries vragen waar hij de boerderij over 10 jaar ziet, dan is zijn antwoord snel gegeven. “Elke tijd heeft zo zijn ontwikkeling en nieuwe mensen brengen nieuwe wensen. Maar ik hoop dat het project in grote lijnen nog overeind staat zoals we zijn begonnen. 4 krachtige pijlers die sterk staan in Dalfsen. Het voelen, zien en ruiken is daarnaast nog steeds gewoon zichtbaar. Ik zie het liefst veel kinderen hier die van de dieren houden. Je krijgt namelijk een sociale tik mee. Daar ben ik van overtuigd. Niet ieder mens houdt van dieren, maar als je van dieren houdt, hou je ook van mensen”.
Dries’ boodschap voor Dalfsen knipt hij, misschien wel onbewust, in twee stukken. “De gemeente mag wel wat meer diversiteit aanbrengen in de wijken. Al dat gras waar maar op geparkeerd wordt, dat ziet er na een tijdje niet meer uit. Mooie borders, mooie bloeiers, daar worden je inwoners veel gelukkiger van. De gemeente wil dat mensen hun tuin niet teveel bestraten voor meer opvang van regenwater, en dat ze deze mooi houden. Geef dan zelf het goede voorbeeld!”, markeert Dries.
Voor ons als inwoners heeft hij ook een boodschap: “We proeven massaal op proef Dalfsen. Maar kom ook bij ons proeven! Zomers lekkere biologische groente uit eigen tuin. We zijn er natuurlijk ook voor de kleintjes, om ze te leren hoe natuur werkt en om ze bewust te maken van hun directe omgeving.
Er is ook ruimte voor het houden van workshops, rondleidingen en andere activiteiten. We hebben ruimte voor 30 mensen om te vergaderen. Dus kom eens een kijkje nemen!”
Heb jij misschien interesse in vrijwilligerswerk bij Natuurboerderij Lindehoeve? Ben jij die gastheer/gastvrouw, nieuwe voorzitter of dierenverzorger waar ze zo hard naar zoeken? Of zijn er mogelijkheden om het project financieel te ondersteunen.? Bel dan gerust even op naar Dries Visser. “Mijn nummer is 06-21319015. Ik wacht met smart!”
Plaats een bericht
1 Reacties