LinkedIn Facebook Twitter Groen Gebogen Groen Gebogen LinkedIn Facebook Twitter Paradijsvogels Experts Voorvechters Groenezaak Aanpakkers Straatpraat Groentjes Groenekijk Paradijsvogels Experts Voorvechters Groenezaak Aanpakkers Straatpraat Groentjes Groenekijk

Eén weekje doorzetten, maar dan heb je ook wat!!


In juli was het voor een inbreker wel heel gemakkelijk om een woning aan de Van Lentestraat binnen te komen: de pui boven was geheel verwijderd. Gelukkig heeft de aannemer deze binnen een dag weer dicht gemaakt. Een nieuwe pui met beglazing en nog meer aanvullende werkzaamheden, maakte dat deze woning de tand des tijds de komende jaren weer kan doorstaan: goed geïsoleerd en daarnaast beveiligd volgens de laatste normen. Jacques Dekker vertelt wat de aanleiding was voor deze drastische maatregelen aan zijn woning en hoe hij het heeft ervaren.

Wie: Jacques Dekker
Leeftijd: 69 jaar
Beroep: gepensioneerd landschapskundige (provincie Overijssel)
Dalfsen: sinds 1996
Waarom Dalfsen: na 20 jaar in Zwolle gewoond te hebben en nadat de kinderen de deur uit waren, hebben we gekozen voor Dalfsen vooral omdat de afstand met Zwolle niet groot is en je heerlijk kunt fietsen hier
Passie: Groen, landschapsbehoud, lid van de Bomenwerkgroep Dalfsen, de Bomenstichting en bestuurslid van de Stichting Landgoedconcerten Dalfsen
Een breinaald kon je er doorheen steken


Wie kent ze niet: de woningen uit de zeventiger jaren met voor en achter een houten pui, destijds bruin of zwart gebeitst met beneden dubbel glas, boven enkel glas en soms zelfs nog stalen kozijnen? Met achter de houten betimmering geen of slechts een 2 cm dikke isolatieplaat van geëxpandeerd polystyreen, door de meeste mensen “tempex” genoemd. In die tijd een prima woning, maar kijkend naar de huidige wooneisen, voldoet een dergelijke woning hier bij lange na niet meer aan. Zo’n woning heeft het echtpaar Dekker in de Van Lentestraat. Dat het van belang is, dat houten kozijnen op de juiste manier worden geverfd, daar kunnen zij over meepraten. Jacques: “Net als zoveel mensen wilden wij van die donkere kleur af en gingen wij de pui verven. Buitenverf over de beits heen, nou dat was dus niet slim. De pui boven aan de zuidzijde raakte helemaal rot, je kon er een breinaald doorheen steken. Ik heb ondertussen geleerd, dat het belangrijk is om eerst goed te schuren, de oude beits eraf te halen en dan vooral de binnenkant van het kozijn goed in de verf te hebben. Anders gaat het vocht vanuit het huis in het kozijn zitten, kan niet meer weg en dan gaat het lekker rotten. En natuurlijk staat de zon er goed op, waardoor de buitenzijde extra te lijden heeft. De noordkant is nog wel goed.” Tijd dus om eens rigoureus aan de slag te gaan.Groen Gebogen ging aan de slag met Buurkracht in deze wijk. Hun enthousiasme heeft ons wel een stimulans gegeven.
Voordat de beslissing genomen is....


“We hadden al offertes gevraagd, maar deze zijn een jaar in de kast blijven liggen. Doen we de goede dingen? En het is natuurlijk toch wel een hele operatie, waar je tegenop ziet. Groen Gebogen ging aan de slag met Buurkracht in deze wijk. Hun enthousiasme heeft ons wel een stimulans gegeven. De bij Groen Gebogen en bij Buurkracht aanwezige kennis heeft ons ervan overtuigd dat we met de goede dingen bezig waren. Via hen hebben we ook nog offertes gevraagd voor vloer- en dakisolatie. Uiteindelijk hebben we besloten eerst de gevels aan te pakken, dat is al een flinke uitgave. En we zijn blij, dat we dit hebben gedaan,” aldus Jacques.

Eén weekje doorzetten, maar dan heb je ook wat!! Zwolle
Volgens de nieuwste normen


Wat is er allemaal gebeurd aan huize Dekker? Jacques: “De bovenpui aan de voorkant is er helemaal uitgehaald en vervangen. Aan de achterkant zijn ramen en boeidelen vervangen en goed geïsoleerd. Overal is nu HR++ glas toegepast, gevuld met Argon gas. Bovendien zijn de dichte delen nu veel beter geïsoleerd. De nieuwe kozijnen zijn dikker dan de oude en gemaakt van FSC hardhout. De afwatering is nu ook verbeterd. En, zowel qua ventilatie als qua veiligheid voldoen deze puien nu aan de laatste normen!” Jacques verwacht niet alleen dat zij flink op energie gaan besparen, maar ook dat het veel behaaglijker wordt binnen. En dat is ook wat waard!"Wij verwachten dat het een stuk behaaglijker wordt binnen en wij vinden het belangrijk dat we op deze manier zuiniger met energie omgaan".

Jaques Dekker


Klus snel geklaard


De werkzaamheden zijn volgens planning verlopen. “Gelukkig hadden we de hele week mooi weer, dat werkte natuurlijk wel mee. Boven is het een halve dag open geweest, maar kozijnen én beglazing werden dezelfde dag nog geplaatst. Het is een week lang hectisch, maar binnen acht dagen was alles gedaan door de aannemer. Nu alleen het schilderwerk nog. Eigenlijk is het allemaal meegevallen”, zegt Jacques. “Wij verwachten dat het een stuk behaaglijker wordt binnen en wij vinden het belangrijk dat we op deze manier zuiniger met energie omgaan. Dat de energierekening straks lager is, dat moet natuurlijk nog blijken, maar dat is dan leuk meegenomen.”

Eén weekje doorzetten, maar dan heb je ook wat!! Zwolle Eén weekje doorzetten, maar dan heb je ook wat!! Zwolle
Tips voor andere bezitters van een jaren zeventig huis


Volgens Jacques was de mate van isolatie van dit soort huizen destijds vooruitstrevend, maar het stelt niets voor bij de huidige normen. Hij kan iedereen aanbevelen om deze houten puien te vervangen. Vooral omdat de huidige puien technisch zoveel beter zijn: op het gebied van energie, ventilatie, luchtdichtheid én veiligheid. Daar komt nog bij dat het energielabel wordt ‘opgeplust’. Dus zegt Jacques: “doen!”.

Eén weekje doorzetten, maar dan heb je ook wat!! ZwollePlaats een berichtCAPTCHA Image
Reload Image


 

Plaats een berichtCAPTCHA Image
Reload Image