2017 is blijkbaar een goed jaar voor Friesland om Klazen binnen te halen. Waar Sinterklaas op 18 november zijn opwachting maakte in elfstedenstad Dokkum, is het op 1 december de beurt aan Klaas Agricola, even beneden Dokkum in Damwâld. Daar neemt hij plaats in de burgemeesterkamer in het gemeentehuis van de gemeente Dantumdiel.
Beneden in de hal van het Dalfser gemeentehuis worden de statafels en bar in gereedheid gebracht. Onderweg naar het bestuursecretariaat struikel je bijna letterlijk over de kratten met glaswerk.
Het afscheid van Klaas zal, naar zo later blijkt, erg druk bezocht worden. Het interview met hem op zijn afscheidsdag zal één van de laatste gesprekken worden in zijn wethouderszetel. Hij heeft als wethouder veel mooie dingen beleefd. En de oprichting en successen van Groen Gebogen is daar één van.
Wie: Klaas Agricola
Leeftijd: 57
Beroep: oud wethouder Dalfsen, nu burgemeester van Dantumadiel
Dalfsen: na 25 jaar Dalfsen verhuizend naar Veenwoude (Fr)
Passies: mensen, fietsen, de tuin, mijn gezin.
“Ik heb hier met zoveel plezier gewerkt”, zegt Klaas trots. “Het was bijna de hele tijd een groot feest. Maar je zit hier voor het algemeen belang. Niet iedereen begrijpt dat. Hoor en wederhoor wordt soms gemakshalve vergeten. Zaken kunnen daarom vervelend uitpakken. Maar een medaille heeft altijd 2 kanten, die je goed moet bekijken. Het spelletje in de gemeenteraad is dan ook niet altijd mijn spelletje geweest.” Als burgemeester is dat nog weer anders. “Daar sta je boven de partijen en zal ik soms op m’n handen moeten zitten. Je bent onpartijdig, moet de gemeenteraad voorzitten en zorgen voor goede besluitvorming. Een prachtige uitdaging nou?!”
Klaas is blij dat hij een grote bijdrage heeft kunnen leveren aan de groene en duurzame kant van Dalfsen. “De Duurzame Dorpen staan. Sommige nog iets wankel, maar dat komt vanzelf. Iedereen is nu nog zoekende naar de juiste vorm. We zijn elkaars concurrenten niet. Als wij als gemeente de duurzame dorpen meer los durven laten dan voorzie ik een gouden toekomst voor ze”, zegt hij. “Ik ben ook blij dat we hier gewoon een gasloze wijk bouwen. Het letterlijk gewoon echt doen. Ook dat we anders omgaan met onze groene ruimte is mooi. Het is hier altijd netjes, dat krijg ik ook terug van mensen uit andere delen van het land. Groenste kleine stad van Europa ben je niet voor niks”.
'De Fries gaat terug naar huis', zo hoorde je de laatste weken soms in het dorp. En ook al woont hij al 25 jaar in Overijssel, Friesland is belangrijk voor Klaas. “Ik ben in een andere regio van Friesland opgegroeid dan waar ik nu naar toe ga. En net als Twente/Salland zijn er ook binnen Friesland verschillen. Maar de taal is uniform en verbindt ze allemaal. Ik weet nog goed dat op een bewonersavond een Friese man aanwezig was en hij had een probleem. We zijn op een gegeven moment in het Fries overgegaan en we waren er zo uit”, zegt hij lachend. “In Overijssel hebben ze het hart wat minder op de tong. Men wil dingen nog wel ’s bij zich houden. Achteraf denk je dan: ‘had het nou gezegd!’. In Friesland krijg je doorgaans meteen te horen wat men denkt. Het werkt daar net even anders.”
“Jullie artikel in de Stentor over de ‘Willy Wortels’ heb ik vanochtend even gelezen. Dat is hartstikke moo!i”, refereert hij aan de krant 24 november. “Het is zó jammer dat jullie maar 40 leden hebben vind ik. Zo’n club, daar moet je toch bij willen horen? Daar zou toch het hele dorp lid van moeten zijn?” Klaas heeft duidelijk vaker nagedacht over dit onderwerp: “Mensen zijn zich nog lang niet bewust wat er allemaal op hen afkomt. We gaan véél te makkelijk om met ons eten, water, producten en energie. Maar het is allesbehalve vanzelfsprekend. Jullie buurkracht acties met een bord in de tuin met de hoeveelheid besparing….dat werkt, dat is echt buur-kracht. Kijk, geld is een goede drijfveer. Met alleen idealen kom je ook niet niet ver. Maar als je die twee combineert….”
Een nieuwe plek. Dan neem je ook iets mee. Wat gaat Klaas de gemeente Dantumadiel vertellen over Dalfser groen en duurzaamheid? “Helemaal niks”, zegt Klaas licht opverend. “Ik zet de hele gemeenteraad in een bus naar Dalfsen en laat het ze zien! Jullie als clubs, als dorpen moeten vertellen hoe het gaat. Jullie hebben veel van de successen behaald en dan helpt het niet als ik daarover vertel. Dat moet je met eigen ogen zien en eigen oren horen. Omgekeerd inzamelen, zonnedaken, waterkracht, de groene pracht van dit dorp. De pareltjes aanschouwen. Dan pas vallen de kwartjes”.
“De duurzame dorpen moeten doorgaan en zichzelf blijven profileren en opnieuw uitvinden. Ga vooral niet achterover hangen, maar doe! Anders komt het niet goed. Ik hoop dat elke duurzame vereniging veel meer leden krijgt om de versnelling te maken die ze verdient. Jaag de gemeente op, met een goede dialoog en goede voorbeelden. Maar doe dat altijd op een respectvolle manier. De persoonlijke relatie goedhouden is noodzakelijk om het zakelijk ook op orde te hebben of krijgen."
"Ik hoop dat de Dalfsenaren zich stukje bij beetje gaan beseffen dat jullie werk en vereniging meer dan de moeite waard is om lid van te worden. De gemeente moet meer los durven laten. Van burgerparticipatie naar overheidsparticipatie. De inwoners zijn dan zelf aan zet en vragen de gemeente daarbij om hulp. Niet andersom. De gemeente kan veel faciliteren, maar inwoners moeten het uiteindelijk zelf doen. Ga nou zelf ook eens schoffelen in de perkjes, ruim wat vaker op in je straat en maak ideeën samen waar. Zo zie ik het graag!"
Plaats een bericht