LinkedIn Facebook Twitter Groen Gebogen Groen Gebogen LinkedIn Facebook Twitter Paradijsvogels Experts Voorvechters Groenezaak Aanpakkers Straatpraat Groentjes Groenekijk Paradijsvogels Experts Voorvechters Groenezaak Aanpakkers Straatpraat Groentjes Groenekijk

Mijn verlanglijst vroeger? Ik wil geen auto's!!"


Een auto bezitten is in Nederland iets heel vanzelfsprekends. Al op jonge leeftijd wordt dat vooral bij jongens met de paplepel ingegoten. Meisjes vragen nog steeds, meer dan jongens, om poppen. Bij jongens staan vaak autootjes, trekkers en vrachtwagens op het verlanglijstje. Zo niet bij Erick Vogelzang. “Als klein kind al was het voor mij nooit vanzelfsprekend dat ik een autootje wilde hebben. Ik weet nog heel goed dat ik met dikke, grote letters op mijn cadeau-lijst schreef: IK WIL GEEN AUTO’S!! - Voor de zekerheid ...”

Wie: Erick Vogelzang
Leeftijd: 52 jaar
Beroep: Ambtenaar gem Zwolle, Onderzoek & Informatie
Dalfsen: tot 22 jaar. Daarna via Zwolle en Kampen terug naar Dalfsen – Woont samen met Marjon en de kids
Passie: sport en lezende uitspraak: Beter op de fiets, dan vervuil je niets, heeft me altijd aangesproken

Erick Vogelzang


Het kan ook zónder!


Erick Vogelzang, een rasechte Dalfsenaar – even weggeweest en nu weer terug in zijn geboortedorp. Hij heeft lang zonder een auto kunnen doen. Erick: “de uitspraak: Beter op de fiets, dan vervuil je niets, heeft me altijd aangesproken. Het was voor mij heel lang niet nodig om een auto voor de deur te hebben. Ook voor ons gezin met kinderen ging het prima zónder. Met de fiets, het Openbaar Vervoer en af en toe de auto van de ouders lenen, dat was heel lang goed te doen. Tot het in 2008 toch wat bezwaarlijk werd om voor bijvoorbeeld de sportwedstrijden van de kinderen telkens de auto van de ouders te vragen. Wij moesten steeds vaker rijden en we moesten ook verder weg. Dat werd toch wel heel lastig. Eigenlijk wilde ik ook toen nog het liefst helemaal géén auto - het liefst zou ik de auto helemaal laten staan…. Maar ja, dat ging dus niet meer”.
Erick vervolgt: “We moesten thuis gaan nadenken over wat we wilden: wél een auto kopen, of toch niet? Af en toe een auto huren? Of er eentje delen?”. Een beetje een hoofdpijndossier? Erick: “Dat viel wel mee, want heel toevallig was Ingrid Bannink zich in die tijd aan het oriënteren op een deelauto. Zij nodigde in overleg met de gemeente, MyWheels uit om in het gemeentehuis voorlichting te geven over het fenomeen ‘deelauto’. De Gemeente Dalfsen ging daar graag in mee, want zij wilde zich graag profileren als ‘Groen Dorp’ en daar paste de deelauto goed in. Na die bijeenkomst hebben we met een aantal Dalfsenaren een gebruikersgroep geformeerd.

(Op de foto vlnr Erick, Peter, Dick. Alle drie enthousiaste MyWheelers!)

Mijn verlanglijst vroeger? Ik wil geen auto's!!" ZwolleDat MyWheels een organisatie is zonder winstoogmerk, sprak ons ook erg aan”. Erick: “Het was de start van MyWheels in Dalfsen. Samen met de gebruikersgroep werd het concept ‘deelauto’ hier op de kaart gezet. Later bracht een aantal andere Dalfsenaren hun privé-auto in bij MyWheels. Allen vanuit de overtuiging dat het duurzamer is, het milieu spaart en dat het ook nog goedkoper is”.
Kennelijk was ook de gemeente zeer in haar nopjes met dit initiatief, want in 2009 mocht Ingrid Bannink voor de deelauto de ‘Duurzaamheidsprijs Particulieren’ van de gemeente Dalfsen ontvangen!..het is voordeliger om gebruik te maken van een deelauto als je minder dan 12.000 kilometer op jaarbasis rijdt..
Wat cijfers


Uit onderzoek is gebleken dat auto’s gemiddeld 92% van de tijd stil staan. En van het aantal intensief gebruikte zakelijke auto’s staat zelfs nog 80% te niksen!! Erick: “In die tijd zou je de auto toch heel goed kunnen delen?”.
Verder heeft men ook nog berekend dat het voordeliger is om gebruik te maken van een deelauto als je minder dan 12.000 kilometer op jaarbasis rijdt. Vaak geldt dat voor tweede auto’s. Erick: “Er zijn, dat weet ik bijna wel zeker, heel veel auto’s in het dorp met jaarlijks minder dan 12.000 kilometer op de teller”.

Mijn verlanglijst vroeger? Ik wil geen auto's!!" Zwolle Mijn verlanglijst vroeger? Ik wil geen auto's!!" Zwolle
Standplaats Dalfsen


Eigenlijk is de deelauto gebaseerd op het principe van de deeleconomie, zoals bijvoorbeeld Peerby dat ook doet: je hoeft niet alles zelf te hebben, je kunt ook delen. Het verschil met Peerby is dat deze werkt met gesloten beurs. Voor een deelauto moet wél betaald worden …..
Erick: “Voor zover ik weet staan er nu drie Deelauto’s van MyWheels in het dorp. En er staat ook een in Hoonhorst en een in Oudleusen. Een paar zijn van MyWheels en er zijn een paar prive-auto’s die onder de vlag van MyWheels te huur zijn. Bij de Trefkoele heeft een MyWheels Toyota haar vaste standplaats. Lekker centraal in het dorp. Deze is met een MyWheels-pasje of OV-chipkaart te openen. Mocht het zo zijn dat het huidige aantal auto’s niet meer toereikend is, dan zal Mywheels zorgen voor aanschaf van meer auto’s. Een andere optie is om de eigen (goede) auto voor verhuur in te brengen bij MyWheels. Je bepaalt zelf wanneer je hem kunt missen en wilt verhuren. Meedoen aan een deelauto-systeem zoals MyWheels ontzorgt je ook van een hoop gedoe. Verzekering, onderhoud en schade, het wordt allemaal geregeld door de organisatie”.
De auto’s zijn er al een paar jaar, maar het huren van een deelauto, of de eigen auto als deelauto inbrengen, daar wordt in het dorp nog weinig aan gedacht.Als je je auto voor verhuur wilt aanmelden, of je wilt zelf één van de auto’s van MyWheels huren, kijk dan voor meer informatie op de site van MyWheels: www.mywheels.nl
Wanneer wél?!


Erick: “een deelauto is een uitkomst”:
• “Als je de auto maar één (of twee) dagen voor je werk moet hebben en niet zo vér hoeft te rijden
• Als je bewust wilt rijden
• Als je niet meer zoveel geld kwijt wilt zijn aan autoverzekering, wegenbelasting, afschrijving, onderhoudsbeurten, etc.
• Als je niet meer dan 12.000 kilometer per jaar rijdt
• Als je bijvoorbeeld af en toe ergens heen moet
• Als een gezin bijvoorbeeld één maal per week op hetzelfde moment twee auto’s nodig heeft
• Voor een klusje met een aanhangwagen ( de auto’s in Dalfsen hebben een trekhaak) .
• Als een bedrijf af en toe een extra auto nodig heeft
• En wat ook gemakkelijk is: “Je kunt met de trein naar bijvoorbeeld Apeldoorn of Groningen en vervolgens dáár een auto via MyWheels huren”.

Mijn verlanglijst vroeger? Ik wil geen auto's!!" ZwolleWe beginnen het gesprek aan de grote tafel in zijn woonkeuken. Of we zin hebben in een kopje koffie? Zeker wel. Daarna volgt ons gesprek met de man met een grote passie voor een duurzame wereld. Zorgvuldig formulerend. Man met een drive.
“Nog een kopje koffie?” Ja, dat willen we wel!. Maar ja, praten met Erick betekent dat we niet meer aan de koffie denken … Aan het einde van het gesprek volgt pas het tweede kopje. We hebben het niet eerder gemist.

Als we tenslotte vragen wat zijn wens is voor 2016, dan komt na even nadenken: “mijn oproep aan de Dalfsenaren zou zijn: laat de auto staan. En áls je de auto gebruikt, doe het dan bewust. Of beter nog: deel hem met elkaar. Dat is duurzamer, spaart het milieu en het is ook nog goedkoper!”.
Tenslotte


Als je je auto voor verhuur wilt aanmelden, of je wilt zelf één van de auto’s van MyWheels huren, kijk dan voor meer informatie op de site van MyWheels: www.mywheels.nl
Of bel Erick: 0529 435420

Mijn verlanglijst vroeger? Ik wil geen auto's!!" ZwollePlaats een berichtCAPTCHA Image
Reload Image


 

Plaats een berichtCAPTCHA Image
Reload Image