LinkedIn Facebook Twitter Groen Gebogen Groen Gebogen LinkedIn Facebook Twitter Paradijsvogels Experts Voorvechters Groenezaak Aanpakkers Straatpraat Groentjes Groenekijk Paradijsvogels Experts Voorvechters Groenezaak Aanpakkers Straatpraat Groentjes Groenekijk

“Wij kunnen zó genieten van mensen die onze spullen leuk vinden, daar krijgen we energie van!!”


Regien en Marieke hebben iets unieks. Naast een garagebedrijf, iets voorbij de koekjesfabriek, in de buurt van een meubelmakerij en om de hoek een kringloopbedrijf. Niet direct een locatie waar je een winkel in kinderkleren, opgepimpte houten meubeltjes en woonaccessoires zou verwachten. Toch staat hier een unieke, bijzondere winkel. De winkel van Marieke en Regien. Tijdens de openingstijden staat een aantal opvallende attributen voor de deur: een stoel, een opgepimpt kastje, een stoere tafel. Frisse kleuren. Te gekke tassen en lampenkappen van gerecycled materiaal. Daar moeten we dus zijn voor een gesprek met de eigenaren, over hun winkel, hun drive, de achtergrond, de filosofie, hun dromen ……..

Naam: Marieke van Pijkeren-Schoten en Regien Wienen-Petter
Leeftijd: 38 en 49 jaar
Werk: Marieke is werkzaam bij Skat & koozie net als Regien, die daarnaast samen met haar man eigenaar is van Wienen Autotechniek en Kraanverhuur Wienen, waarvoor zij al het administratieve en boekhoudkundige werk doet.
Dalfsen: Marieke vindt Dalfsen een mooi dorp om in te wonen, met rust en ruimte om zich heen. Regien is opgegroeid in Dalfsen, is door het bedrijf min of meer gebonden aan Dalfsen, vindt Dalfsen een bruisend dorp en het Vechtdal een hele mooie streek om te wonen.
Hobby/passie: Marieke: sporten, lekker eten en fijn bezig zijn met de winkel en alles wat daarbij komt kijken. Regien houdt van interieur, handwerken en wintersport.
In Den Haag is het begonnen


We zitten aan tafel met Regien Wienen en Marieke van Pijkeren. Twee bruisende, enthousiaste ondernemers. Regien: “We kennen elkaar van zien en van de industrieclub Dalfsen. Niet dat we daar actief waren, nee, we waren aanwezig tijdens nieuwjaarsrecepties en zo …… Een jaar of drie geleden had ik zo’n vrij reizen kaart van de NS en toen heb ik Marieke gewoon gevraagd of zij zin had mee te gaan - met de trein naar Den Haag. Nou, het bleek heel goed te klikken tussen ons. We hebben wat afgekletst die dag!” Marieke: “We ontdekten dat we dezelfde passies hebben: interieur, meubels, verven, iets mooi maken. Toen is het begonnen”.

“Wij kunnen zó genieten van mensen die onze spullen leuk vinden, daar krijgen we energie van!!” Zwolle
“Begin toch gewoon wat in die hal!”


Regien: “We bleven er maar over fantaseren hoe mooi het zou zijn, als we hier iets mee zouden doen, een winkel of zo. Op verjaardagen, op feestjes, het onderwerp kwam steeds terug”. Tot Wiljo (partner van Regien) zei: “Ik heb die hal daar staan. Ga toch gewoon wat beginnen in die hal!” Marieke: “Daar hebben we eerst niets mee gedaan, we zagen vooral beren op de weg. Maar we bleven er wel mee bezig. Toen Wiljo er in januari 2014 weer over begon, hebben we de stap gemaakt. Met hulp van onze mannen –Wiljo en Wilfred – zijn we aan de slag gegaan, met meubeltjes en met kinderkleren”.
Marieke: “Bij ons borrelt het van de ideeën. We zijn er altijd mee bezig. Als één van ons ergens iets leuks zit, belt zij meteen de ander om te kijken of we er iets mee gaan doen.” Regien: “We vinden hetzelfde leuk, zitten meestal op één lijn. Met alles, ook met inkoop. Als er al verschillen zijn, zijn ze klein en we geven elkaar ook de ruimte”. Marieke: “Wij vonden bijvoorbeeld allebei het stoere kinderkledingmerk MOLO meteen leuk. Dus zijn we erop af gegaan. Eigenlijk is het heel bijzonder dat we met onze kleine zaak dat mooie merk mogen voeren. Daar zijn we trots op. Van elke maat kopen we één exemplaar in. Daarmee houden we het exclusief. Natuurlijk zijn er wel verschillen: Regien durft meer met kleur, ik ben daar wat voorzichtiger in”.
Skat & koozie, de winkel


De naam was er op een gegeven moment gewoon. Het eerste idee daarvoor ontstond in Denemarken, toen we ons afvroegen, wat het Deense woord is voor ‘schat’. Nou, dat is Skat. En koozie is het warme, het gezellige en het gemoedelijke”. Marieke: “We hebben een winkel vol met kleine en grotere ‘schatten’. De oude spullen, gevonden schatten, waar we op een creatieve manier iets mee kunnen. Het wordt dan echt iets bijzonders: een schat. En: de kinderen voor wie we kleding hebben, zijn ook schatten.”
Regien: “Hoewel de locatie niet geweldig is, hebben we ons doel elk jaar nog gehaald. En daar zijn we trots op. Doelen die we ons zelf stellen moeten natuurlijk wel haalbaar zijn. Het duurt heel lang voor je genoeg bekendheid hebt. Dat hebben we ingecalculeerd. Voor het volgende jaar willen we meer bekendheid en meer publiek aantrekken. Daarom staan we nu bijvoorbeeld in 'De Schat van Dalfsen’, een boekje met fiets- en wandelroutes om Dalfsen. We denken dat we een omweg wel waard zijn!”
Activiteiten naast de winkel


In de lichte werkplaats naast de winkel staan verschillende meubels te wachten op een opknapbeurt. In hun vrije uurtjes zijn Regien en Marieke bezig met de verfkwast, met haken, breien, hergebruik van fietsbanden, enz. In de gezellige ruimte boven geven zij af en toe workshops. Volgens Regien en Marieke ook zeer geschikt voor workshops die door anderen worden georganiseerd. “Wij hebben erover gedacht om mensen met een beperking hier te laten werken. Maar daar kwam toch te veel bij kijken. Nu verkopen wij enkele producten die worden ingepakt door mensen met een beperking. En we hebben meegedaan met een prokkeldag. Op deze manier proberen wij ook voor hen iets te betekenen.”
Naast de winkel is er een webshop, vooral een activiteit van Marieke. Deze loopt steeds beter en wordt steeds bekender.

“Wij kunnen zó genieten van mensen die onze spullen leuk vinden, daar krijgen we energie van!!” Zwolle “Wij kunnen zó genieten van mensen die onze spullen leuk vinden, daar krijgen we energie van!!” Zwolle
Skat & koozie en duurzaam


Marieke: “Duurzaam, daar hebben we bij de start al over nagedacht. We hebben er zeker wat mee. Een oud kastje schuren, een likje verf geven en dan ziet het er met bijvoorbeeld een paar mooie nieuwe knoppen, weer prachtig uit. Ook tijdens de verbouw van dit pand zijn we daarmee bezig geweest. Het materiaal van de pui is bijvoorbeeld weer gebruikt voor de pashokjes. We bewaren best veel oude spullen. En mensen bellen soms met de vraag of ze hun oude spullen mogen brengen, zodat we die kunnen oppimpen. Dan rijden ze eerst langs ons om te vragen of wij het kunnen gebruiken en daarna pas naar de kringloop ….. Laatst nog kregen we een kastje en dat was al verkocht voordat het klaar was … Zo leuk!” Regien: “Wij hebben mooie gehaakte dingetjes, gebreide dekens en we verkopen spullen die gemaakt zijn van gerecycled materiaal, bijvoorbeeld van oude fietsbanden. Het zijn echt unieke producten”.
Energie krijgen van dingen die je leuk vindt om te doen


Skat & koozie betekent voor Marieke en Regien ook: met iets bezig zijn waar je energie uithaalt en doen wat je echt leuk vindt. Regien: “Bij alles wat we zien, bedenken we wat we ermee kunnen doen.” Marieke: “Het leuke is dat andere mensen enthousiast worden van onze ideeën, van onze spullen. Als zij daarvan genieten, geniet ik daar zelf ook weer van.” Regien: “Er is zelfs iemand die ons onder haar favorieten heeft staan! En die keer dat er een klant in onze winkel kwam, midden in de winkel bleef staan, om zich heen keek en uitriep: ‘Ohhhh, wat word ik hier blij van. Wat een oase!!’ Dat is toch een hele mooie omschrijving voor onze winkel?”

“Wij kunnen zó genieten van mensen die onze spullen leuk vinden, daar krijgen we energie van!!” Zwolle
En dan nog de vraag: “Wat is jullie droom?”


Regien:” ik droom dat de winkel van Marieke en mij een grote winkel mag worden. Dat hoeft niet direct, dat heeft gewoon tijd nodig”. Marieke vult aan: “Volg je hart. Als je dat doet, krijg je energie. Ook al is wat je hebt eerst klein, het is prima om klein te beginnen en om klein te zijn. Je hoeft niet direct groot te zijn, groot te denken. Tevreden zijn met wat je hebt, rustig doorgroeien, dat is ons motto”.

Wie en waar
Regien en Marieke, ondernemers in hart en nieren. Niet te bang om een risico te nemen en om iets nieuws te proberen. Niet te beroerd om aan te pakken. En met een mega drive! Nooit gedacht dat in een pand op het industrieterrein in Dalfsen zo’n ontzettend leuke winkel zou zitten. Wel dus. En voor wie het niet weet: Wannestraat 4. Daar moet je zijn!! Kijk natuurlijk ook eens op Skat-Koozie.nl!

“Wij kunnen zó genieten van mensen die onze spullen leuk vinden, daar krijgen we energie van!!” Zwolle

Plaats een berichtCAPTCHA Image
Reload Image


 

Plaats een berichtCAPTCHA Image
Reload Image