Wilma Nijboer en Jan van der Weerd zagen een oud boerderijtje in het buitengebied en werden meteen verliefd op de plek. Er moest veel aan het huis gebeuren, maar zij zagen de kansen. Hier zouden zij een aantal van hun idealen kunnen verwezenlijken en zij verkochten hun huis in het dorp. Eén van die idealen is om energieneutraal te kunnen wonen en leven. Of dit gelukt is? Zij wonen er nu bijna een jaar en zijn hard op weg om dit te bereiken. Een ander ideaal is het realiseren van een B&C, Bed en Coaching combinatie. Ook dat gaat lukken op deze bijzondere plek. Het verhaal van Wilma Nijboer berust op één belangrijk uitgangspunt: volg je hart, doe waar je goed in bent en wees vooral niet bang.
Naam: Wilma Nijboer
Leeftijd: 56 jaar
Werk: ZP-er, coachingspraktijk sinds 2007, bestuurslid bij ZP Dalfsen
Dalfsen: hier kwam bouwgrond beschikbaar en Dalfsen leek wel een leuk dorp met voldoende voorzieningen en groeimogelijkheden. Sinds 1980 woonachtig in Dalfsen met echtgenoot Jan van der Weerd
Hobby/passie: ontwikkeling, je hart volgen, je talenten benutten, doen waar je plezier in hebt, dan ontwikkel je je vanzelf. In haar werk brengt zij dit graag over aan de mensen die haar advies vragen.
Op de fiets richting Brinkweg 38 rijden we het erf op en verbazen ons meteen al over het mooie plekje waar deze boerderij uit 1753 staat. We stallen de fiets onder één van de hooibergen en lopen nieuwsgierig verder het erf op. Het voorhuis, het oorspronkelijke woonhuis, is nog in oude staat. De achterkant is verrassend verbouwd. We zoeken naar de ingang en worden hartelijk ontvangen door Wilma die ons meteen rondleidt door het voorhuis.
Wilma huisvest hier haar coachingspraktijk. De keuken is kantoor en ontvangstruimte. Wilma: “een aantal oude elementen van de boerderij hebben we bewaard, zoals de haard met oude tegeltjes en de lambrisering in de hal. In het voorhuis kunnen gasten straks overnachten, dit wordt geen B&B, maar een B&C, ‘bed en coaching’.”
Het privé domein van Wilma en Jan is gebouwd op ‘de deel’. Wilma: “Eigenlijk hebben we een goed geïsoleerde doos op de deel gebouwd. En vervolgens hebben we een glazen ‘doos’ geplaatst op de plek vanwaar je wilt genieten van het mooie uitzicht”. Het is moeilijk voor te stellen dat hier de koeien stonden. De gebinten van de oude boerderij moesten in zijn geheel worden vervangen. Dit is gedaan volgens de oude bouwstijl. Net als de vroegere deel is het een grote open ruimte met in het midden een kookeiland. Een verrassende plek met veel mogelijkheden eromheen. We nemen plaats op de mooiste plek in huis: de eettafel in de glazen uitbouw.
Zowel Wilma als Jan zijn opgegroeid op een boerderij. Zij hadden hun oog al langer laten vallen op de te koop staande boerderij aan de Brinkweg. Vrij uitzicht richting de Stokte en de Keizersteeg en toch vlakbij het dorp. Zij kochten de oude boerderij waarvan ze niet wisten wat ze allemaal tegen zouden kunnen komen. De reactie van familie en vrienden was niet doorslaggevend voor de aankoop: “ Wat moj toch met die oalde pröttel,” zei een familielid. “Ook vrienden reageerden niet erg enthousiast, keken vaak wat meewarig, wensten ons succes en vooral ook veel energie. Zelf heb ik ook weleens gedacht: waar zijn we aan begonnen. Vooral afgelopen voorjaar, de gure wind kwam er doorheen. We hadden geen wc, hadden het flink koud en waren afgesloten van gas. Tja en niet alles zat mee. Volle mestkelders in de grond en alle gebinten die moesten worden vervangen ,” zegt Wilma als ze terugkijkt. Doorzettingsvermogen en vertrouwen dat het goed komt is dan het enige wat je op de been houdt.
Eind april 2015 zijn Wilma en Jan in de boerderij, het voorhuis, getrokken. Een architect heeft de tekeningen gemaakt en met plaatselijke ondernemers is het geheel uitgevoerd. Voor Jan en Wilma een uitgemaakte zaak: ‘’wij hebben bij verschillende bedrijven offertes laten maken en kiezen bij voorkeur lokaal”, vertelt Wilma. Eén van hun uitgangspunten: plaatselijk inkopen wat plaatselijk kan. “Dat is ook duurzaamheid: sociaal ondernemerschap. Wij willen graag een levendige gemeenschap, dan moet je daar zelf ook wat in doen. Het geeft een stukje leefbaarheid”, aldus Wilma. “En uitpersen tot de laatste cent? Wat levert dat uiteindelijk op? We krijgen nu veel service van de plaatselijke ondernemers, zij voelen zich betrokken. En je krijgt te maken met situaties waar je zelf geen ervaring mee hebt. Je moet dan blind kunnen varen op de deskundigheid van anderen.”
Nadenken over energieverbruik was voor Jan en Wilma niet nieuw. Aan de Wilhelminastraat hadden ze ook al de nodige voorzieningen aangebracht om zo min mogelijk energie te gebruiken. ‘’Wij wilden graag dat onze boerderij energieneutraal zou worden’’ vertelt Wilma, “de energie die we gebruiken willen we ook zelf kunnen opwekken”. De 40 zonnepanelen die zijn aangebracht op de schuren moeten voldoende elektriciteit leveren om het woongedeelte energieneutraal te maken. In het verbouwde deel zit geen gasleiding. Een elektrisch aangedreven luchtwarmtepomp zorgt voor de verwarming. “We hebben nog gebruik kunnen maken van de duurzaamheidslening van de provincie Overijssel. Onze plannen waren daardoor wel beter realiseerbaar. Deze regeling stopte in de zomer van 2015,” aldus Wilma. ‘Onze hybride auto wordt dagelijks opgeladen door de zon, voldoende voor de rit naar Harderwijk. We hoeven daardoor niet vaak te tanken. Mooi toch, dat je dat zelf op kunt wekken? Mensen hebben het bij energie-investeringen altijd over terugverdientijden. Maar dat heeft toch geen zin als je met een dergelijke verbouwing bezig bent? Zo’n verbouwing verdien je toch niet in geld terug? Het levert vooral woongenot op.” Of energieneutraal gaat lukken, is nog even afwachten. Wilma en Jan hebben nog geen heel jaar gewoond aan de Brinkweg sinds het huis zo ongeveer af is.
In een nieuwbouwwijk is het vrij gemakkelijk een duurzame en energie-neutrale woning te realiseren. Hoe gaat men in het buitengebied met duurzaamheid om? Wilma: ‘’ Wij zijn hier niet de enige in deze buurt die met duurzaamheid bezig zijn. De buren van Theetuin de Stokte verkopen biologische en Fair Trade producten. De boerderij van de familie Wennemars is voorzien van een groot aantal zonnepanelen. Buren bleken heel geïnteresseerd in de maatregelen die wij hadden genomen.” Tijdens het open huis dat Wilma en Jan organiseerden voor de buren van de Stokte, Brinkweg en Keizersteeg kwamen veel buren een kijkje nemen en de nieuwelingen begroeten.
Wilma: “De eerste buren stapten om 16.00 u het erf op, geïnteresseerd rond kijkend en vragend naar wat we allemaal hebben gedaan aan het huis. Het was een leuke bijeenkomst. We voelen ons hier heel welkom als nieuwe buren”. Inmiddels hebben de buren ook een buurtapp waarmee zij elkaar op de hoogte houden wanneer zich iets ongewoons voordoet in de omgeving.
Het voorhuis wordt nog meer opgeknapt. Isoleren is hier moeilijker, maar het is ook niet de bedoeling dat hier gewoond gaat worden. Af en toe een overnachting. Vanuit haar coachingspraktijk gaat Wilma een bed & coaching opzetten. Wilma: “Mijn cliënten zeggen vaak dat ze graag even weg zouden willen zijn uit hun eigen omgeving om los te komen van alles. Uit hun dagelijkse gang van zaken, om na te denken over de langere termijn, een pas op de plaats te kunnen maken. En dat kan op deze plek. Je kunt hier zo mooi wandelen en fietsen. Het geeft rust.” Een naam heeft Wilma ook al in gedachten ‘Vanature’: coaching met hulp van de natuur. En nog een tip van Wilma voor mensen die ook een oude boerderij willen kopen: “je moet gewoon durven. Als je de kans krijgt, moet je hem nemen. Maar laat je vooral goed adviseren”. En ook nu weer: volg je hart.
Plaats een bericht