LinkedIn Facebook Twitter Groen Gebogen Groen Gebogen LinkedIn Facebook Twitter Paradijsvogels Experts Voorvechters Groenezaak Aanpakkers Straatpraat Groentjes Groenekijk Paradijsvogels Experts Voorvechters Groenezaak Aanpakkers Straatpraat Groentjes Groenekijk





“Als mens moet je zorgen dat je geen afbreuk doet aan de natuur”


“Duurzaamheid is voor mij: meebewegen met de natuur. Kijken wat er gebeurt. Of dat nou om onkruid of een zieke koe gaat. Het is belangrijk om je aandacht er bij te houden, en zo vroeg mogelijk te waarnemen. Alles beweegt met ons mee, met onze energie.” Boerin en maatschappelijk werkster Annemie Lepelaars runt samen met haar man Thijs Scholten een biologische zorgboerderij, waar ze samen met zorgdeelnemers ook groenten verbouwen die zij in de winkel bij de boerderij verkopen.

Wie: Annemie Lepelaars
Leeftijd: 56 jaar
Beroep: ondernemer zorglandbouw
Dalfsen: sinds 26 jaar
Waarom Dalfsen: "Ik ben mijn man gevolgd, want het bedrijf is hier. Ik vind de gemeente Dalfsen een groene, sociale en ondernemende gemeente."
Passie: "Mensen en dingen in hun kracht zetten, dus onze zorgdeelnemers, maar ook een gezond product aanbieden en zorgen voor de aarde."



“Duurzaam ondernemen betekent risico’s spreiden”




Geen stress



“In de winkel verkopen we onder andere vlees van het vee dat we houden, de groente die we verbouwen en biologische kaas, gemaakt van melk van onze koeien. Hierdoor hebben we, zoals ik het noem, een schaap met vijf poten: als bijvoorbeeld de melkprijs onderuit gaat hebben wij geen stress. Wij hebben namelijk nog onze groenten en de zorg. Dus naast dat we zonnepanelen hebben, geen pesticiden op ons land gebruiken en een eigen waterbron hebben, zijn we ook duurzaam door de verschillende inkomstenbronnen. Duurzaam ondernemen betekent ook dat je risico’s spreidt door meerdere dingen te doen en kijkt naar wat je krachten en kwaliteiten zijn. En daardoor heb je een gezond bedrijf.”

“Als mens moet je zorgen dat je geen afbreuk doet aan de natuur” Zwolle




Omslag


Het bedrijf van Annemie en Thijs is niet altijd biologisch geweest. Toen zij eenmaal besloten om een biologische boerderij te houden, duurde het vijf jaar voordat de boerderij dat geheel was. “We hebben veel geëxperimenteerd met geluidsgolven, muziek tijdens het melken, geen antibiotica en de afbouw van kunstmest. Ons bestaan is door de biologische manier van werken veel rustiger. We hebben bijvoorbeeld minder zieke koeien en onze koeien voelen zich senang. De koeien hebben horens, gewoon zoals het hoort. De meeste boeren halen de hoorns van de koeien af, omdat in de ligboxstallen de boeren tussen de koeien door lopen en hun horens natuurlijk gevaarlijk zijn. Maar door onze manier van boeren is de kudde rustiger. Wij kunnen prima tussen de koeien lopen. Dat zijn ze ook gewend.”



“We behandelen moeder aarde met zachte hand"

Annemie


Positieve energie


“Wij willen groenten met meer energiewaarde verbouwen, en daarom houden we de bodem gezond. We behandelen moeder aarde met zachte hand, door weinig trekkers en biologische compost te gebruiken. Bij dit alles gebruiken we ook de energie van trilling. Alles wat leeft heeft een energieveld met trilling, en met dat veld kun je werken. Als je het positief beïnvloedt, wordt het krachtiger en sterker. Als je het negatief beïnvloedt, door bijvoorbeeld te mopperen, zal het krimpen. Door de grond fysiek goed te behandelen en door onze positieve benadering zorgen we er voor dat wij krachtige producten van een hoogwaardige kwaliteit hebben.”

“Elke dag vragen wij om positieve kracht. Mensen die geloven zouden zeggen dat we bidden. Wij noemen het in contact staan met de kosmos en de aarde. We vragen wat nodig is en we proberen de negatieve dingen wel te ontvangen. Een keverplaag zal ik bijvoorbeeld niet bestrijden, maar ik ontvang de kevers en vraag ze om een deel van de oogst aan ons over te laten. Dat klinkt heel erg abracadabra, maar het wérkt. Dus ’s ochtends en ’s avonds praat ik tegen die kevers. Ik zeg tegen ze: ‘Ik heb jullie gezien, jullie zijn welkom, maar we willen graag oogsten’. Dat klinkt gek, maar voor mij is het gewoon. Het is intuïtie. Hoe vaak denk je wel niet: ik had naar mijn gevoel moeten luisteren. Maar je hoofd is vaak krachtiger. Als je naar het eerste signaal leert luisteren, doe je het vanuit je gevoel. En dat gaat ook zo bij duurzaamheid. Als je naar je gevoel kijkt beweeg je namelijk mee met de natuur, maar je verstand zegt: dit is een ramp, dit gaan we bestrijden.”



"Duurzaam verbouwen is een kwestie van en lange adem"




Lange adem


Voor Annemie is duurzaam verbouwen ook een kwestie van een lange adem hebben. “Door te onderzoeken hoe iets ontstaat, gaan we de strijd uit de weg en denken we na over de lange termijn. Door bijvoorbeeld de worteloogst jarenlang te observeren en af te wachten wat er gebeurde, namen we de tijd om een juiste manier van verbouwen te ontwikkelen. Door te kijken wat er wel en niet goed ging, en dus meebewegen, hebben we nu een prachtige wortel. Je kunt niet in drie weken een mooie kropsla verbouwen. Die manier van kijken zorgt er voor dat we op het gebied van duurzaam ondernemen ook weinig problemen hebben.”

“Als mens moet je zorgen dat je geen afbreuk doet aan de natuur” Zwolle




Volgende generatie



“Als het om duurzaamheid gaat voelen wij een grote verantwoordelijkheid voor de volgende generatie. Als we de aarde blijven uitputten: wat is er dan straks nog over? Wij zijn ook maar toevallig even aanwezig en wij willen het graag zo goed mogelijk achterlaten en doorgeven. Als mens moet je zorgen dat je geen afbreuk doet aan de natuur. Ik ben er van overtuigd dat als je met de natuur meewerkt, de natuur je heel veel geeft. Dan komt er overvloed. Een kip legt een ei uit weelde en een bij haalt honing omdat ‘ie goed in zijn vel zit. Wij hebben dus een verantwoordelijkheid en onze ambitie is om steeds duurzamer te worden. Nog beter voor de aarde zorgen, zoals bijvoorbeeld minder gas gebruiken, en kijken wat de aarde nodig heeft. Andere boeren werken ook met hart en ziel voor hun zaak, en ik zou ook nooit zeggen dat dit beter is. Maar wij hebben deze extra laag toegevoegd, en maken daardoor andere keuzes. En dit klopt voor ons.”



Plaats een bericht



CAPTCHA Image
Reload Image






 

Plaats een bericht



CAPTCHA Image
Reload Image