LinkedIn Facebook Twitter Groen Gebogen Groen Gebogen LinkedIn Facebook Twitter Paradijsvogels Experts Voorvechters Groenezaak Aanpakkers Straatpraat Groentjes Groenekijk Paradijsvogels Experts Voorvechters Groenezaak Aanpakkers Straatpraat Groentjes Groenekijk





Zonnepanelen! Waarom niet bij ons? En waarom niet meteen de buren ook?”


Begin juli stond het breed uitgemeten in diverse kranten; “Dalfsen scoort met zonnepanelen”. Op Zeewolde na hebben wij, de inwoners van de gemeente, de meeste zonnepanelen op ons dak. Een landelijke tweede plaats. Volgens wethouder Maurits von Martels streeft de gemeente ernaar om per inwoner ten minste 1 zonnepaneel op het dak te hebben. “We hebben blijkbaar het licht gezien, want we zijn bijna bij dat aantal”, zo vertelt hij aan de krant.
We hebben binnen de gemeente zeer weinig hoogbouw, er zijn relatief veel koopwoningen en ons gemiddeld inkomen is gunstig. Alle die punten dragen positief bij aan deze tweede plaats in de ranglijst van Natuur en Milieu.
Thijs Mosterman wilde ook wel panelen. Maar als Groen Gebogen lid ben je het bijna aan je stand verplicht om dat breder te tillen dan je eigen woning!

Wat: Zonnepanelenactie van Ittersumstraat
Wie: Thijs Mosterman




Een gehannes


“Als ik door het dorp fiets, zie ik steeds meer zonnepanelen op de daken. Waarom niet bij ons?”. Een zoektocht volgt langs vele websites. Diverse opties komen in beeld zoals eigen panelen op je eigen dak tot huurpanelen op een berg in Costa Rica. Het gezin besluit om hun eigen dak te vullen en een lokaal bedrijf te vragen. Thijs: “maar dan heb je ook nog iets met BTW en de duurzaamheidslening van de gemeente. Een gehannes om dat allemaal uit te zoeken”. Ze kregen daarbij hulp van Han Pot van het Energie Kenniscentrum aan de Welsummerweg. Han is een goede puzzelaar en zoekt de beste combinatie van panelen en de omvormer. Ook regelt hij alle formulieren voor de BTW-teruggave en geeft advies over de financiën.



“Het doel is om al ons stroomverbruik te halen uit de panelen. Niet meer, maar ook niet minder”

Thijs Mosterman


De panelenpuzzel


“Tijdens het puzzelen bedachten we dat we eigenlijk de zolder nog een keer gaan verbouwen.
Met een dakkapel aan de zonkant. Tja, dan moeten we dat dak niet helemaal gaan volleggen met panelen”, aldus Thijs. Een iets minder zonnige optie was het platte dak van de schuur. Han adviseerde een schans te bouwen in plaats van een verspringend systeem. Dat levert iets meer stroom op. “Het doel is om al ons stroomverbruik te halen uit de panelen. Niet meer, maar ook niet minder. Daarvoor zijn ongeveer 16 panelen nodig. Maar op het dak van de schuur passen maar 12 panelen. Dus zijn in de nok van het woonhuis alsnog 3 zonnepanelen bijgeplaatst”.
Enthousiast zien we Thijs (tot voorkort minder deskundig op dit gebied) vertellen over wat hij zelf allemaal heeft geleerd. “dit zijn zogenaamde ‘plug –and-play’-panelen. Onder ieder paneel zit al een mini-omvormer. De eindkabel gaat eenvoudig in een stopcontact op zolder en levert zo de stroom aan het net”. Tot slot is gekozen voor iets betere panelen met een wat hoger vermogen, namelijk 260wp en 285wp. De investering is naar verwachting binnen 8 jaar terugverdiend.

Zonnepanelen! Waarom niet bij ons? En waarom niet meteen de buren ook?” Zwolle Zonnepanelen! Waarom niet bij ons? En waarom niet meteen de buren ook?” Zwolle




De gasrekening omlaag


Maar het gezin wil meer, ook de gasrekening moet naar beneden. “Han vroeg of we bereid waren om een nieuw apparaat uit te proberen. Een luchtwarmtewisselaar die de warme zolderlucht een paar minuten per uur opzuigt en hiermee een reservoir water verwarmt. Dit warme water wordt via de naastgelegen oude HR-gasketel gebruikt om te douchen en om mee te koken. Bijkomend voordeel is dat de koude lucht uit het apparaat de zolder iets afkoelt”. Omdat het een simpel apparaat is, blijft ook de investering te overzien. Dit apparaat verdient zich ook binnen 8 jaar terug en de gasrekening daalt aanzienlijk.

Zonnepanelen! Waarom niet bij ons? En waarom niet meteen de buren ook?” Zwolle Zonnepanelen! Waarom niet bij ons? En waarom niet meteen de buren ook?” Zwolle



“Ook wij liepen al een poos rond met duurzame plannen”

Ruud Rollema


Samen met de buren


Tijdens de voorbereiding heeft Thijs ook alle buren geïnformeerd over hun plannen. Buurman Ruud Rollema. “We kregen van het gezin Mosterman een uitnodiging in de bus voor een buurtactie. Ook wij liepen al een poos rond met duurzame plannen. Dus hebben we aangegeven dat we graag op de uitnodiging ingaan”. Die avond zaten 5 buurbewoners aan tafel en kregen van Han Pot een uitleg. Het gezin Rollema besluit 16 panelen op hun dak te leggen. Ook regelt Han voor hen een goedkope duurzaamheidslening. Een andere buurman kiest voor 6 panelen. Bij 1 woning wordt alleen de meterkast compleet vernieuwd. Thijs: “Een geslaagde buurtactie. Als ik nu een fietsronde maak, ben ik trots op mijn Van Ittersumstraat”.

Zonnepanelen! Waarom niet bij ons? En waarom niet meteen de buren ook?” Zwolle




Duurzaamheidslening


Loopt u ook met duurzame plannen en denkt u aan zonnenpanelen, HR++ glas, isolatie of andere duurzame maatregelen aan of op uw woning, dan kan een duurzaamheidslening heel aantrekkelijk zijn. De rente staat momenteel (juli 2015) op minder dan 1%.

Op het energieloket van de gemeente leest u er alles over.



Plaats een bericht



CAPTCHA Image
Reload Image






 

Plaats een bericht



CAPTCHA Image
Reload Image